Diabeteshoitajat ry on vuonna 1985 perustettu diabeteshoitotyötä tekevien ammattilaisten yhdistys.

Vuoden diabeteshoitaja 2019 on Maarit SalminenDiabeteshoitajat ry jakoi Valtakunnallisilla Diabeteshoitajapäivillä 11.4.2019 Vuoden Diabeteshoitaja -palkinnon yhteistyössä Raision kanssa. Sen sai Mikkelin keskussairaalassa työskentelevä Maarit Salminen. Tunnustus on tarkoitettu diabeteshoitajalle, joka työskentelee innostuneesti diabeetikkojen parissa ja luo ystävällisen sekä kannustavan työilmapiirin.


”Parasta työssäni ovat potilaat ja yhteisen matkan kulkeminen heidän kanssaan”
Maarit Salminen on koulutukseltaan sisätauteihin erikoistunut sairaanhoitaja. Diabeteksen hoitoon hän on perehtynyt mm. Uppsalassa, jossa hän suoritti Euroopan diabeteshoitajien järjestön FEND:in järjestämän kansainvälisen ja yliopistotasoisen ENDCUP-koulutuksen. Maarit Salminen on työskennellyt diabeteshoitajana vuodesta 2000 lähtien yhtäjaksoisesti Mikkelin keskussairaalan diabetesvastaanotolla. Hänen toimipisteensä suurin kävijäryhmä ovat työikäiset tyypin 1 diabetesta sairastavat henkilöt.


Potilastyönsä lisäksi Salminen vastaa Mikkelin keskussairaalassa eri työyksiköiden sairaanhoitajien diabetesyhdyshenkilö-koulutuksesta. Hän kouluttaa säännöllisesti myös Etelä-Savossa toimivia diabeteshoitajia pitäen heille ”Diabeteshoitajien klubia”. Salminen on kysytty luennoitsija ja hänen roolinsa erikoissairaanhoidon konsultoivana tyypin 1 diabeteksen hoidon asiantuntijana Essoten (Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän) alueella on merkittävä.


Maarit Salmisen työote on aktiivinen ja hän osallistuu säännöllisesti diabeteksen hoitoa koskeviin koulutuksiin ja on aina valmis opettelemaan uutta, jos siitä on hyötyä hänen potilailleen. Hän ei tee tätä byrokraattisista syistä tai vain virallisten ohjeiden velvoittamana vaan siksi, että hän haluaa taata kaikille diabeetikoille tasaveroisen hoidon modernia teknologiaa ja uusinta tietoa hyödyntäen. Esimerkiksi insuliinipumppuhoito ja sensorointi (eli uudenlainen tapa mitata yhtäjaksoisesti verensokeria ihon pinnalla olevalla laitteella ilman jatkuvia pistoksia) ovat yleistyneet Mikkelin keskussairaalassa asioivilla tyypin 1 diabeetikoilla Maarit Salmisen ansiosta. Hän on myös järjestänyt insuliinipumpun käyttäjille niin laitteen käyttökoulutuksen kuin vertaistuenkin kannalta tärkeitä ”Pumppuiltamia”, jotka ovat olleet suosittuja.


Palkitsemisperusteluissa todettiinkin, että ”Maarit Salmisen ykköstavoitteena on parantaa jokaisen diabeetikon elämänlaatua yksilöllisesti kaikilla mahdollisilla ja ´mahdottomilla´ keinoilla”.
Diabeteksen hyvä kokonaisvaltainen hoito ja omahoidon ohjaus ovat investointi tulevaisuuteen. Diabeteksen hoidossa korostuu oireettomuus ja hyvä elämänlaatu sekä komplikaatioiden ehkäiseminen ja sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden huomioiminen. Hoidon tavoitteet ovat yksilölliset ja ne määritetään yhdessä potilaan kanssa. Päävastuu hoidon toteutumisesta on diabeetikolla itsellään. Hoitajien, lääkärien, ravitsemusterapeuttien ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten tehtävänä on tukea heitä tässä – jokainen kohtaaminen on osa potilaan omahoidon ohjausta.


Maarit Salminen toivoo myös päättäjien ymmärtävän, että diabeteksen omahoidon ohjaamiseen ja seurantaan satsaaminen on monin tavoin erittäin kannattavaa sekä inhimillisesti että kansantaloudellisesti ajatellen. Asianmukainen omahoito – kuten hyvästä verensokeritasapainosta huolehtiminen, sydänystävällinen ruokavalio ja valtimotautien riskitekijöiden ehkäiseminen ja hoito sekä tupakoimattomuus – edesauttavat vähentämään lisäsairauksien riskiä ja siirtämään niiden ilmaantumista myöhemmäksi.


Diabeteksen hoito on hyvin kokonaisvaltaista ja se on kehittynyt tietyiltä osin jopa huikeasti muun muassa uuden teknologian ansiosta ja paljon positiivista uutta on luvassa! Ruokavalio on tosin edelleenkin tyypin 1 diabeteksen hoidon perusta, Salminen toteaa.
Vapaa-ajallaan Maarit suuntaa usein lankakauppaan ja rentoutuu kotonaan värikkäitä neuletöitä tehden.

”Yhteistyömme on osoitus arvostuksestamme terveydenhoitohenkilökunnan työtä kohtaan”


Nyt jo 12. kerran jaetun Vuoden Diabeteshoitaja -palkinnon yhteistyökumppanina on ollut alusta lähtien Raisio-konserni. Raision HCP Relations Manager Mia Suonpää onnittelee lämpimästi Maarit Salmista, joka on niin työkavereidensa, yhteistyökumppaneidensa kuin potilaidensakin arvostama ja pidetty diabeteshoitaja.
Terveysvaikutteisista elintarvikkeista tunnettu Raisio on tehnyt määrätietoista työtä suomalaisten sydänterveyden hyväksi jo yli 30 vuoden ajan ja meillä on ollut ilo olla mukana jakamassa Vuoden Diabeteshoitaja -palkintoa. Raision läpimurto tapahtui vuonna 1989, jolloin tutkimus- ja kehitysjohtajamme Ingmar Wester kehitti pitkällisen tieteellisen työn tuloksena kasvistanoliesterin. Benecol-tuotteet sisältävät kasvistanoliesteriä, jonka avulla miljoonat ihmiset ympäri maailmaa alentavat kolesteroliaan, Suonpää toteaa.

Maj-Leena Tuhkanen

lääketieteellisen viestinnän asiantuntijalääkäri